Zuva Rabuda

In Tanda is in september 2014 geboord. In 1 dorp kon het boor apparaat niet komen i.v.m. een te steile weg. Inmiddels is er een zgn. flo flo boor aanwezig in Zimbabwe.  Een flo flo boor is een apparaat waarmee je met de hand een gat kunt slaan/boren. De meningen over deze boor zijn verdeeld. Sommigen zeggen, dat de boor alleen is te gebruiken in een zachte bodem. Anderen menen dat de boor ook door harde steenlagen kan komen. Voordeel van de boor is, dat die maar 75 kilo weegt en als een pakket is te vervoeren. Daarmee kan de boor ook in afgelegen, moeilijk toegankelijke gebieden komen. Ons plan was deze boor te gebruiken voor dit voor ons ontoegankelijke dorp. Op 1.80 meter is het dorp echter op een graniet laag gestoten. Zij komen er met de flo flo niet doorheen. Hopelijk leidt nader overleg hierover tot een oplossing.

In één dorp Chigume moesten vrouwen nog steeds ver lopen voor water. Voor dit dorp is dit jaar een boorgat geboord.

In Tanda is een lagere school gelegen, de Rumano Primary School. In de asbest platen van het dak van deze school zaten gaten, de zon en regen stroomden er ongehinderd naar binnen.  Ook was het hout ( waar de platen op liggen)  van een van de daken verrot door houtworm. Materialen zijn door de stichting gekocht en de ouders hebben inmiddels het dak zelf gerepareerd.

Enkele dorpen in Tanda willen om de nieuwe waterputten groentetuinen aanleggen. Zij hebben benodigdheden hiervoor nodig zoals gaas voor om de tuin en een toegangsdeur. Hier is nog hulp voor nodig.

Een nieuw gebied Sanyati had zich in 2013 al gemeld met de vraag of er ook in hun gebied naar water kon worden geboord. Door de verkiezingen die in dat jaar plaats vonden, bleek dat  niet mogelijk te zijn.

In april van 2015 kregen wij echter wel toestemming naar dit gebied te komen. Afgelopen maand september is er op 3 plekken geboord naar water. Dit bleek een niet eenvoudige klus te zijn daar er op zekere diepte ( ongeveer op 30 meter) Kalahari zand ligt. Zand stort snel in. Een stalen buis in het gat moet dit gevaar voorkomen. In de stalen buis zijn vervolgens pvc pijpen geplaatst 

In 2016 zijn we begonnen met het boren van 4 watergaten in districten ( Wards) 3 districten ( Wards)  in Guruve North. Dit gebied ligt ten noorden van de hoofdstad Harare en is bijna even groot als de provincies Noord Holland en Utrecht tezamen. In 2017 zijn er met hulp van Wilde Ganzen in dit gebied 13 watergaten geboord waarvan er 11 water bevatten! Opnieuw heeft Wilde Ganzen ons in 2018 gesteund waardoor het mogelijk was hier 10 watergaten te boren! 

Lang geleden zijn wij benaderd door een councillor van een Ward in het Mudzi district. Een zeer droog en arm gebied. Wij hebben in april samen met de wichelroede loper dit gebied bezocht en 8 waterspots gevonden. Wij hopen in september hier daadwerkelijk te gaan boren.

 

Ik zou het bijzonder waarderen als u aan al deze plannen zou willen bijdragen. Ikzelf zie toe op de uitvoering van een en ander om zeker te stellen dat het geld goed wordt besteed!

Blij_kl.jpg